вівторок, 10 грудня 2019 р.

До Дня Святого Миколая


День Святого Миколая - одне з головних зимових свят, коли діти згадують усі свої добрі та погані вчинки, одержують солодощі та замовляють подарунки під ялинку. Святий Миколай має свою історію. Це – реальна особа, візантійський єпископ, що прославився своєю любов'ю до дітей і допомогою бідним. Проживав він у III-IV сторіччі. За переказами  народився в родині багатих греків-християн, котрі довго не мали дітей і в молитвах пообіцяли Богу, що віддадуть своє дитя на служіння йому. 
Миколай справді став священиком, а згодом – єпископом у сучасній Туреччині. Його ім’я значить «переможець народний». Після смерті батьків отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах, а відзначився неабиякою щедрістю, допомагаючи бідним. Щоб не принижувати нужденних милостинею, він підкладав свої подарунки їм під двері та вікна. Будучи зовсім молодим став опікуном сиріт та знедолених. Він допомагав всім, хто потребував допомоги, розраджував, захищав. Розповідають легенди і про надзвичайну силу його молитов: зцілював калік та хворих, рятував від смерті приречених на страту.
Серед дітей встановилася традиція писати святому Миколі листа, у якому вказувати, що хорошого та поганого вони  вчинили  протягом року, і просити про подарунки.
За легендою, Святий Миколай мешкає в Раю. Але, раз на рік, він спускається на землю, щоб відвідати діток та зробити їм подарунки за чемність, гарну поведінку та старанне навчання. Зазвичай, Святий Миколай кладе свій подарунок під подушку, в шкарпетки або чобітки і вранці всі чемні діти знаходять під нею цукерки та інші бажані сюрпризи. До тих же, хто погано себе поводив та не слухався батьків, Святий Миколай не приходить. Чому важливе це свято? Образ Святого Миколая – втілення людяності, доброти та високих моральних цінностей. День взаємодопомоги та турботи, коли варто допомагати знедоленим, бідним та хворим.

    Запрошуємо разом відзначити  це свято та відвідати наші заходи:

17 груднямайстер-клас по розпису медово-імбирного печива «Пряниковий Миколай»  о 14.00 год.

19 грудня  літературний сніданок «Розкажу Миколаю про що зараз я читаю», лялькова вистава «Святий гість» (у виконанні гуртка ляльки і книги «Веселка») о 12.00 год.

Немає коментарів:

Дописати коментар