четвер, 15 лютого 2018 р.

29-а річниця виведення військ з Афганістану



Як довго ця війна тривала
Ні, не забути нам її!
І постріл в спину з-за дувала,
І в горах сутички-бої.
І на граніті сірі дати,
Над трунами слова промов.
Ми довго будем пам`ятати
І вам забути не дамо.

Василь Слапчук


15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-у річницю виведення військ з Афганістану.
Бої закінчились, а історія – вічна. Афганська війна в пам'яті людства ще буде жити довго, тому що її історія написана кров’ю солдатів і слізьми матерів. Покоління, обпалене її вогнем, як ніхто засвоїло військові і моральні уроки тієї героїчної і трагічної афганської війни.
14 лютого в центральній районній бібліотеці відбувся тематичний вечір «…Ми  довго будем пам’ятати і вам забути не дамо» з нагоди вшанування воїнів-інтернаціоналістів.
Ведучі заходу – бібліотекарі Ганна Омельчук  та  Віра Берегович розповіли присутнім про історичні події, які спровокували початок війни в Афганістані та вторгнення радянських військ на територію бойових дій. 

Участь у заході взяли голова районної ради Валентин Приходько, заступник голови райдержадміністрації Інна Бас, керуючий справами, начальник загального відділу районної ради Наталія Муравйова, члени районної спілки ветеранів Афганістану: Микола Шевчук, Сергій Троцюк, Віталій Схап, Юрій Гаврилюк, Анатолій Карпінський, Олександр Обійденець, Микола Радзивилюк, Анатолій Михальчук, Руслан Голубський, Володимир Шпот та ін., бібліотечні працівники, представники ЗМІ. 
 Голова районної ради Валентин Приходько подякував воїнам-інтернаціоналістам за їх мужність, героїчне виконання свого громадянського обов'язку перед Вітчизною і в дарунок виконав пісню про Афганістан.

Також з вітальним словом до присутніх звернулися заступник голови райдержадміністрації Інна Бас та керуючий справами, начальник загального відділу районної ради Наталія Муравйова.
Полковник запасу, ветеран-афганець Сергій Троцюк поділився спогадами про ті буремні роки, які залишили на серці кожного учасника бойових дій невиліковну рану.

 Бібліотекар села Промінь Галина Патута прочитала вірші ветерана-афганця, поета, письменника, члена Національної спілки письменників України Василя Слапчука.

  В тих далеких 80-х роках  районна бібліотека долучалась до вшанування  воїнів-інтернаціоналістів, виготовивши фотоальбом під назвою  «Наші земляки – воїни-інтернаціоналісти». Він займав і займає почесне місце на всіх виставках, переглядах, присвячених темі афганської війни. Присутні воїни-афганці мали змогу впізнати себе юних на світлинах, які були відображені на екрані в тематичних фото-слайдах. 
   Свої музичні вітання присутнім дарували працівники районного будинку культури: Вікторія Гурська, Мирослава Чайка, Олександр Гаврилюк.




Немає коментарів:

Дописати коментар